søndag 9. februar 2014

Forslag til ukemeny mandag - Lørdag




Tenkte jeg skulle komme med ett forslag til middagsplan til alle sammen som vi har brukt selv :-) 

Mandag (Pasta-dag)

Kyllingkjøttboller  med kremet pasta

Fersk pasta i fløte med kyllingkjøttboller. 
Under 100kr,-

Du trenger: 
  • Kyllingkjøttdeig (Dette er ofte på tilbud og holde godt i kjøleskap og fryser).
  • Det står en halv løk i min oppskrift men jeg bruker 1/4 del i veldig små biter. 
  • 500gram pasta (her kan du kjøpe fersk pasta eller lage selv :-) det er ikke så vanskelig som man trur jeg har laget det med gutta mange ganger, men man kan også bruke vanlig som man koker opp som er hard). 
  • Kyllingbulljong.
  • Litt revet ost. 
  • 2-3dl matfløte 
  • Krydder som du vil bruke til dette, jeg pleier å bruke  litt oragano og basilikum. 
  • Salat og baguetter som man har ved siden av :-) 
Slik gjør du: 
Bland sammen løk, kjøttdeig og 1ts salt og 1ts pepper i en bolle.
Bruk en spiseskje og grav ut små kjøttboller, stek kjøttbollene forsiktig i en stekepanne med smør eller olje til de er gjennomstekte. 
Kok pastaen etter annvisningen på den typen du bruker, kok opp fløten og ha i buljongen. La buljongen smelte sammen med fløten. Ha i den ferdig kokte pastaen oppi og rør godt sammen, ta oppi revet ost for å få en oste smak. Server sammen med kjøttbollene.



Tirsdag (Fisk)


Hjemmelaget fiskegrateng
4 porsjoner  -  Under 100,- kr

Stekeovnen skal stå på 170 grader i ca 40 minutter på nederste rille. 

Du trenger : 

  • 2dl ukokt makaroni 
  • 4dl melk 
  • jevning av 1/2-1 dl melk + 
  • 3 ss hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1 krm pepper
  • 2 krm malt muskat
  • 4 egg
  • 500 g fiskefile i biter (her velger du selv hvordan fisk du bruker, jeg bruker sei file helst)
  • Strøkavring til å ha på toppen. 


Slik gjør du: 

1. kok opp makaronien 
2. kok opp melken. Lag jevningen av kaldmelk og hvetemel og rør det inn i den kokene melken, og kok det opp. 
3. Tilsett salt og krydder som du vil og avkjøl sausen litt.
4. Rør inn eggene og bland inn makaronien og fiskebiter. 
5. Hell alt over i en ildfastform og dryss over strøkavringen. 
6. Stek den til gratengen er gylden. 

Server gjerne med kokte poteter og råkostsalat. vi bruker raspa gullerøtter :-) 



Onsdag (Gryte/suppe/grøt)

Hjemmelaget Ertesuppe 

Du trenger: 
2pk gule erter (som du må legge i vann en til to dager før de skal brukes). 
Svineknoke 
Salt og pepper
Noen gulerøtter hvis du vil ha det

Du trenger en stor kjelpe som rommer opp til fem- ti liter, oppi der legger du ertene sammen med vann og legge svineknoken oppi der så den koker opp sammen med ertene så man får kraften av knoken rett i ertene mens de koker opp :-) 
Men pass på at ertene og knoken ikke brenner seg i bunnen så man må røre og sjekke dette godt så man ikke får brent smak på suppen. 

Man bestemmer selv hvor lenge suppen vil koke etter ertene er mye og kjøttet er ferdig kokt.
Suppen blir tykkere for hvor lenge man koker den, her hjemme liker jeg og koke den tykk slik min bestemor gjorde når jeg var liten :-) 

Server denne suppen med hjemmelagde rundstykker hvis man ønsker :-) 


Torsdag (fisk)
 Ovnsbakt fisk (laks) 

Du trenger: 

  • Fisk etter ditt ønske her foretrekker guttene laks mens jeg liker sei best. 
  • Gullerøtter
  • Purre
  • Brokkoli 
  • Poteter
  • Smør eller olje
  • Alliminiumsfolie 
Slik gjør du: 

Du legger alliminumsfolie som tåler ovnen på høy varme. 
Legg den ut og ha fisken oppi midten av den siden folien skal brettes rundt hele så alt er dekt. 
Så kutter du alt av grønnsaker ol som du ønsker å ha oppi formen, jeg bruker de jeg har skrevet opp ovenfor og strør disse over fisken. 
Til slutt legger jeg smør og olje så det blir en ekstra god smak på fisken og grønnsakene. 

Når alt er klart setter du den inn i ovnen på 200 grader men her må man følge med selv på hvor godt man vil ha fisken og hvor mye varmen ovnen din gir siden dette varierer mye fra komfyr til komfyr. 
Vi pleier og ha den inne i ca en time. 


Fredag (Kosedag her hjemme)

 Hjemmelaget pizza med litt sunnere bunn :-) 

Her hjemme pleier guttene å få slutte en time før ifra barnehagen på fredager siden Tommy har korte dager på jobben den dagen så da feirer vi helgen med hjemmekino dag hvis det passer og lager hjemmelaget pizza eller taco ol. 

Den pizzaen guttene mine liker best er denne oppskriften: 

Pizzadeigen 
  • 3dl lunket vann
  • 1/2 pk gjær 
  • 2 ss olje 
  • 1/2 salt 
  • Ca 7 dl hvetemel står det i oppskriften men jeg bruker aldri så mye for jeg bruker også sammalt hvete, så ca 50-50 av hvetemel og sammalt hvete.
Når du blander dette pass på at ikke deigen blir for tørr eller seig. 
Ta hvetemel på bordet/benket og kjevle ut deigen i passe tykk bunn og legg den på bakebrettet. 

Gutta er glad i pappas pizza som er en veldig enkel og grei pizza som er rask og lage, det eneste du trenger er en pk røkte pølser, revet ost og kethup

Ta på kethup på pizzabunnen og stryk det utover det i ett tynt lag også del opp de røkte pølsene i tynne skiver også legger du de tett på pizzaen før man strør over revet osv :-) 

Så setter du pizzaen i ovnen på 170-190grader og la den stå inne i ovnen i 10-15 minutter. 



Lørdag (guttenes valg dag)

Hjemmelagde hamburgere (Sivs beste) med ovnsbakte potetbåter 

Her kan man velge om man skal lage hamburgere av kjøttdeig av storfe, svin eller kylling.
Men siden det er tilbud på kyllingkjøttedeig på rema 1000 denne uken bruker jeg oppskrift på den ;) 

Du trenger :
  • 2pk kyllingkjøttdeig av 400gram
  • 1-2løk her bruker du så mye løk du selv ønsker jeg bruker aldri  mer en toppen en pga at jeg syns det holder med løk. 
  • 1 stort egg 
  • Potetmel for og få hamburgerdeigen til å henge mer sammen ;-) Her prøver du deg frem til du får deigen slik du ønsker den før du steker den. 
  • Tomater
  • Salat
  • Poteter 
Slik gjør du : 
  1. Del potetene i båter og legg dem i en langpanne. Ha på olivenolje, salt og pepper og bland godt. Stek i ovnen på 210°C i ca. 40 minutter.
  2. Burger: Finhakk halvparten av løken og bland det sammen med finhakket hvitløk, kjøttdeig, egg,  salt (1ts pr pk kjøttdeig) og pepper.
  3. Varm en panne med litt olje. Form fire store burgere. Stek dem ca. fire minutter på hver side. Varm brødene. Legg på salat, tomatskiver og løk. Serveres med ovnsbakte poteter.
Her kan du bruke kjøpte hamburgerbrød eller du kan også lage brødene selv ;-) 
Da trenger du : 

  • 2,5 dl melk
  • 1 dl vann
  • 1 ss sukker
  • 3/4-1 ts salt
  • 25 gram fersk gjær
  • ca 500 gram hvetemel
  • 50 gram smør, i terninger
  • vann + sesamfrø
Ha all veske oppi bakebollen og pass på at det ikke overstiger 37,5 grader før du har oppi gjæren. Når det er blandet ut tar du oppi resten av tørvarerene og bland dette på middels styrke i kjøkkenmaskinen til den er en fast og fin deig. 
La deigen heve til dobbel størrelse. 
Når deigen har hevet til dobbel str lager du de til passe "boller " som du trykker og former som de ser ut som tynne hamburgerbrød (så de ikke blir for store siden de hever seg under stekingen). Du kan også bruke en rund stor for i Pepperkake form hvis du heller vil det ;-) 

La de etterheve i ca 25 min før du setter de inn i stekeovnen på 200 grader til de blir gyldene :-) Husk å ta på sesamfrø på toppen hvis du ønsker det ;-) 

Håper det smaker :-) 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for kommentaren.
Husk kommentarer som er slemt ment blir slettet med engang...